Jak radzi sobie branża gastronomiczna w województwie lubelskim?

branża gastronomiczna

Pandemia koronawirusa najprawdopodobniej zmierza ku końcowi. Trudno jest dokładnie określić jak sytuacja się rozwinie, jednak w Polsce odnotowuje się coraz mniej przypadków zakażenia wirusem. Dotyczy to również województwa lubelskiego. A jak to odnosi się do branży gastronomicznej?

Branża gastronomiczna, czyli restauracje, a także kawiarnie oraz firmy cateringowe należą do grupy, która najmocniej odczuła na sobie skutki pandemii koronawirusa. Na szczęście rząd już poluzował obostrzenia, co wiąże się z ponownym otwarciem lokali gastronomicznym. To oznacza, że w województwie lubelskim restauracje, a także kawiarnie powoli wracają do żywych.

Jak radzi sobie branża gastronomiczna w dobie pandemii koronawirusa?

Na samym początku należy podkreślić, że lokale gastronomiczne mogły pracować i wydawać żywność na wynos oraz z dowozem, z czego bardzo wiele firm skorzystało. Obecnie lokale mogą już przyjmować klientów, jednak z pewnymi ograniczeniami związanymi z reżimem sanitarnym. To wszystko wpływa na niższe dochody lokali gastronomicznych. Część z nich musiała zawiesić lub zamknąć działalność gospodarczą. W najbliższych miesiącach okaże się, czy lubelskie restauracje staną na nogi po pandemii koronawirusa.


One reply on “Jak radzi sobie branża gastronomiczna w województwie lubelskim?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *